Misiunea companiei: Incontinuu de a face tot posibilul, ca numele AMG-Holding sa ramina a fi sinonimul corelatiei ideale dintre pret si calitate si a deservirii impecabile a clientilor.
         
ru | en | ro

Busines cu nuci

Companiile Holdingului AMG


Situri Holdingului AMG
Principala  |  Sfere de Activitate  |  Busines cu nuci


Nucul este o cultura exclusiva, profitabila si utila din toate punctele de vedere. Astfel, sub aspect ecologic nucul este un arbore foarte pur. La stoparea eroziunii solurilor nucul e de neinlocuit. Sub aspect economic, nucul, fara doar si poate, este o cultura rentabila: pot fi utilizate toate partile lui „anatomice”: mai intii, miezul de nuca, apoi din coaja se fabrica vopsele, frunzele si mugurii isi gasesc aplicare in farmacologie, cosmetica. Si, bineinteles, lemnul de nuc, Regele esentelor de lemn.

Rentabilitatea nucului

Arborele de nuc se maturizeaza dupa 7-8 ani. La sadire puietii au deja 2 ani. Prin urmare, pina a da roada mai sint inca 5-6 ani. Dupa sadire, deja in al treilea an, apar primele fructe. Putine, dar promitatoare! Deoarece distanta dintre arbori trebuie sa fie de 8-14 metri, intre rinduri, pina la umbrirea teritoriului, pot fi cultivate diferite culturi: fasole, ceapa, pepeni verzi etc. Pe masura cresterii coroanei, scade recolta de ceapa, dar creste recolta de nuci. Asadar, pina a ajunge la fructificare, livada dv. de nuci acopera cheltuielile legate de plantare. Nucul aduce venituri mari cu investitii mici, iar procesul de ingrijire a arborilor este foarte simplu. Cheltuielile pentru intretinerea unui hectar de livada de nuci constituie maximum 200 euro anual. Pe un hectar de livada de nuci cresc 100 de copaci. De pe un copac pot fi strinse in mediu 40 kg de nuci. Astfel, de pe un hectar pot fi recoltate 4 tone de nuci si, dupa prelucrare, - 1,2 tone miez de nuca (miezul cintareste cel putin 30% din greutatea nucii). Nota: Soiurile bune de nuci au miezul de 50% din greutatea nucii.

Astazi in Moldova exista zeci de companii de colectare a miezului de nuca, iar volumul de export, in ansamblu pe tara, constituie 10 000 tone. In anul 2002 nucul ocupa locul patru la categoria exportului moldovenesc, dupa vin, produsele textile si culturile cerealiere.

In 1989 numarul de copaci de nuci constituia mai bine de 3 milioane, inclusiv livezile, perdele forestiere, copacii din curtile gospodarilor. Dar, deoarece nucul nu se bucura de atentia cuvenita, numarul de copaci a inceput sa scada catastrofal. Astazi in Moldova cresc circa 2 milioane de nuci. Daca le-am uni, s-ar forma o livada de 20 000 hectare. (Ar trebui sa tinem cont de faptul ca livada nu e omogena, constind din mai multe soiuri).

Cu toate acestea, volumul anual de export a miezului de nuca din Moldova constituie 25 milioane dolari SUA. De altfel, tot miezul de nuca produs in Moldova este directionat spre export.

La momentul actual AMG-Holding are in proprietate 10 000 de hectare de terenuri in diverse raioane ale Moldovei, ideale pentru cultivarea nucului.

Piata de desfacere

Astazi in Europa exista un deficit de 80-100 mii tone de miez de nuca. Mai mult decit ar putea sa exporte astazi 3 Moldove! Piata este libera! Si sa stiti ca nucul nu creste oriunde, ci doar pe aceasta latitudine: in California, in unele tari europene, India, China. Dar conditiile climaterice si solul Moldovei sint cele mai potrivite pentru nuc. Este un lucru demonstrat ca nucile moldovenesti au calitati gustative mult mai bune si o compozitie chimica mult mai bogata.

Cel mai important pentru noi e sa constientizam ca exportul de produs finit este cu mult mai rentabil decit exportul de nuci neprelucrate: produs natur in pungi cu vid cu masa mica (de la 100 pina la 500 grame), dulceata, nuci si miere, extracte cu alcool, miez de nuca in prune uscate, produse cosmetice si farmaceutice si multe altele!

In Moldova stiinta nucului este foarte dezvoltata. Oficial au fost recunoscute 5 soiuri de nuci, 20 de soiuri se considera de perspectiva.

La momentul actual, un grup de savanti din Moldova si Franta patroneaza personal dezvoltarea businessului nostru cu nuci in cadrul AMG-Holding. Acestia sint dr. Ion Turcanu (R. Moldova), Pier Avercen (Franta) si multi altii. AMG-Holding poseda citeva livezi cu puiet altoit (pepiniere) pentru cresterea puietului cu plantarea ulterioara a livezilor de nuci si, fireste, pentru economisirea mijloacelor banesti, legate de achizitionarea puietului nou altoit, al carui pret pe piata variaza intre 5 si 10 dolari SUA.

Miezul de nuca autohton este natural spre deosebire de cel obtinut in alte tari, deoarece este cultivat fara pesticide. Producerea si exportul nucilor aduce un profit considerabil statului. Anual Moldova exporta 8,5-10 mii tone de miez de nuca in suma de 18-20 mln dolari SUA. In cazul tehnologizarii procesului de cultivare si recoltare a fructelor, volumul de export se va mari pina la 50-60 mii tone de nuci sau 25-30 mii tone de miez de nuca. In prezent in Moldova se cultiva cinci soiuri aprobate de nuc, cum ar fi, de exemplu, nucul de Costiujeni, nucul de Chisinau, nucul de la Corjeuti, Calarasi, Schinoasa, iar nucul de soiul Cazacu si Kogâlniceanu au statut de nuci cu perspectiva.

Producerea si vinzarea puilor de nuci este realisata de compania - AMG - Kernel, Moldova

 AMG - Agro Management Grup, Moldova
AMG - Kernel, Moldova
AMG - Agroselect, Moldova
Chateau Vartely, Moldova
EcoTehLider, Moldova
FMC - Fabrica de materiale de constructie, Moldova
Vestoil, Moldova
Design and development
by Deeplace IMSP
Toate drepturile rezervate © 2007 A.M.G. - Agro Management Grup SRL
MD 2012, Chisinau, 11, str. Mihai Viteazul